אסטמה והגורמים להתפתחות המחלה:
אסטמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה שגורמת לחסימתן.
למחלת האסטמה ארבעה סוגים עיקריים והם; אסטמה אלרגית, אסטמה לילית, אסטמה ממאמץ ואסטמה תעסוקתית.
נכון למועד זה, לא ידוע הגורם להתפתחות מחלת האסטמה אם כי ההנחה כי מדובר בשילוב של נטייה גנטית יחד עם חשיפה לגירויים (חומרים מעוררי אלרגיה).
קשר סיבתי בין מחלת אסטמה לבין השירות הצבאי:
ככלל, תובע המבקש הכרה כנכה צה"ל נדרש להוכיח קשר סיבתי בין נכותו הנטענת לבין שירותו.
חייל ו/או איש כוחות הביטחון שחלה באסטמה בעקבות שירותו, נדרש להוכיח כי נחשף לגורמים מגרים המעוררים את התפרצות המחלה או את החמרתה.
יש לומר, שהביטוי "גורמים מגרים" לא מתייחס רק לאבק או חול אלא גם לחומרי ניקוי, קמחים ועוד.
הליך הגשת תביעה נגד משרד הביטחון- מחלת אסטמה
בשלב הראשון, התובע נדרש למלא טופס תביעה בצירוף מסמכים רפואיים ומסמכים עובדתיים ככל שקיימים המעידים על תנאי שירותו.
בשלב השני, משרד הביטחון יבחן האם קיים קשר סיבתי בין מחלת האסטמה הנטענת לבין תנאי שירותו הצבאי של התובע. בשלב זה, התובע יופנה לבדיקה רפואית אצל מומחה מטעם קצין התגמולים שייתן דעתו לעניין הקשר הסיבתי כאמור.
בשלב השלישי, תתקבל החלטה על ידי קצין התגמולים- האם הוכח הקשר הסיבתי בין הנכות הנטענת לבין שירותו הצבאי – מחלת האסטמה של התובע, ובאם לא.
ככל שייקבע כי הוכח הקשר הסיבתי- התובע יידרש לעמוד בפני ועדה רפואית שתקבע את גובה אחוזי הנכות שנותרו ואת משך תקופת הנכות.
לקריאה מורחבת ראה מאמרים בנושא ועדות רפואיות;
"ועדה רפואית במשרד הביטחון- חישוב אחוזי נכות"
"החלטת ועדה רפואית במשרד הביטחון- מענק כספי תגמולים חודשיים"
"ועדה רפואית משרד הביטחון- הכנה לוועדה רפואית"
ככל שייקבע כי לא הוכח הקשר הסיבתי- קמה לתובע הזכות להגיש ערעור על החלטה זו בתוך 30 יום (מיום קבלת ההחלטה בפועל), אל בית משפט השלום בשבתו כוועדת ערר.
נקודה חשובה בהקשר זה לחיילים ואנשי כוחות הביטחון שחלו באסטמה על רקע מלחמת "חרבות ברזל"; חייל ו/או איש כוחות הביטחון שנפצע במסגרת הלחימה, תביעתו תידון תחת מסלול תביעה מזורז וייעודי לפצועי המלחמה המעניק הטבות וזכויות ייעודיות לרבות מענקים כספיים, תגמול עבור ימי מחלה, התאמת דיור, טיפולים נפשיים וסיוע כלכלי לבני המשפחה.
** הזכאות לקבלת הזכויות מתקבלת בהתאם לסוג הפציעה ולנסיבותיה.
אנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך, צעד אחר צעד
אחוזי נכות – אסטמה בצבא:
גובה אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות), תש"ל 1969 כאשר בנוגע למחלת האסטמה סעיף הליקוי הרלוונטי הינו סעיף 5(ח):
- התקפים נדירים, תפקודי ריאות תקינים במנוחה ובמאמץ, ללא צורך בטיפול- 1% נכות.
- התקפים נדירים, ליקוי קל בתפקודי הריאות במאמץ בלבד, ללא צורך בטיפול- 10% נכות.
- התקפים קלים, בהפסקות ארוכות. בתפקודי הריאות הפרעה איורורית חסימתית קלה במנוחה עם החמרה משמעותית במאמץ גופני, טיפול במשאפים בלבד- 20% נכות.
- התקפים בכל עונות השנה המחייבים טיפול קבוע. בתפקודי הריאות הפרעה איורורית חסימתית בינונית עם החמרה בולטת לאחר מאמץ גופני.
הוכחת קשר סיבתי בין מחלת האסטמה לבין השירות הצבאי אינו "דבר של מה בכך" ולעיתים קרובות תביעות אלו נדחות בשל קשיים בהוכחת הקשר הסיבתי.
_______
שירותכם הצבאי הוא תרומה משמעותית למדינה, וזכותכם לקבל את מלוא התמיכה והסיוע הנדרשים במקרה של פציעה או מחלה שנגרמו במהלך השירות . הכרה בנכות צה"ל היא לא רק זכות, אלא גם צעד הכרחי להבטחת עתידכם.
אנו מאמינים שקבלת ייעוץ וייצוג משפטי מעורך דין שמתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון אשר יש לו הניסיון והידע הנדרש- הוא שעושה את ההבדל בין כישלון להצלחה.
כל הדרך, צעד אחר צעד, נלחמים עבורכם ועבור הזכויות שלכם.