בקשה להכרה- משפחות שכולות
בהתאם להוראות חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י- 1950, משפחה שאיבדה את יקירה בעת השירות הצבאי או הביטחוני רשאית לבקש הכרה במעמדה כמשפחה שכולה.
הנסיבות שבהן ניתן לבקש הכרה כמשפחה שכולה:
משרד הביטחון מכיר במשפחתו של חייל שנפל במסגרת שירותו הצבאי כמשפחה שכולה בנסיבות הבאות;
- החייל נהרג בשדה הקרב או במהלך פעילות מבצעית.
- החייל נפטר במהלך שירותו הצבאי אך סיבת המוות לא מיוחסת ישירות לפעילות מבצעית.
- חייל שהוכר כנכה צה"ל ונפטר בשל נכותו המוכרת.
הכרה כמשפחה שכולה "לפנים משורת הדין" (למ"ד)
ישנה אפשרות נוספת לקבל הכרה לפי חוק משפחות שכולות והיא בקשה להכרה "לפנים משורת הדין" (למ"ד). במסגרת אפשרות זו, משפחה תוכר כמשפחה שכולה במידה והנפטר היה מוכר בנכות בשיעור 50% לפחות בגין חבלה שנגרמה לו במהלך פעילות מבצעית.
אופן הגשת בקשה להכרה כמשפחה שכולה:
תהליך הטיפול בבקשה להכרה כמשפחה שכולה מותנה במילוי טופס הבקשה להכרה בזכויות על פי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה.
לטופס הבקשה לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה- לחצו כאן.
את הבקשה כאמור, יש להגיש בתוך שנה.
הגשת ערעור על דחיית בקשה להכרה כמשפחה שכולה
במקרים בהם קצין התגמולים דחה את הפנייה להכרה מכוח החוק, המשפחה זכאית לערער על ההחלטה בפני בית משפט השלום בשבתו כוועדת ערעורים. את הערעור כאמור, יש להגיש בתוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה. על החלטת ועדת הערעורים ניתן לערער בפני בית המשפט המחוזי בשאלה משפטית בלבד.
האובדן של אדם אהוב הוא כאב בלתי נסבל
אנו כאן, כואבים ומבכים את כאבכם, כדי ללוות אתכם בדרך ולעזור לכם למצות את מלוא הזכויות המגיעות לכם
האובדן של אדם אהוב הוא כאב בלתי נסבל
מידע וזכויות- משפחות שכולות
את החלל שנפל, לצערנו לא נוכל להשיב. גם לא את הזמן לאחור.
יחד עם זאת, חשוב להכיר שבכדי להקל, ולו מעט על השכול, משפחה שכולה זכאית לסיוע והשתתפות בהוצאות האבל, הקמת מצבה צבאית, סיוע בהוצאות האזכרה, הסעות לבתי עלמין ועוד. כמו כן, ישנן זכויות והטבות נוספות שניתנות למשפחה שכולה לאחר קבורת החלל אשר מסייעות לא פעם, בהתמודדות היום יומית הקשה;
זכויות אלמנה:
תגמולים– גובה התגמולים משתנה בהתאם למספר הילדים ולגילם כאשר התגמול הבסיסי לאלמנה עם יתומים עד גיל 21 עומד על סך של 11,091 ₪ בתוספת 11% מגובה התגמול בעבור כל ילד נוסף.
לפירוט התגמולים באתר אגף משפחות שכולות הנצחה ומורשת- לחצו כאן
זכויות והטבות– אלמנה זכאית לזכויות והטבות רבות וביניהם מענק הריון ולידה, דמי ביטוח בריאות, קצובת הבראה, מענקים שונים ותשלומים, מענק הבראה לאחר נפילת החלל, דמי שימוש בטלפון ביתי ועוד. כמו כן, אלמנה שנותרה עם יתומים זכאית לקבלת תוספת לתגמול החודשי שמגלמת בתוכה בין היתר הטבות של עוזרת בית, מימון גני ילדים, שיעורי עזר, טיפולי שיניים, מענק חוגים.
זכויות הורים שכולים:
תגמולים– זוג הורים שכולים זכאים לתגמול חודשי בסך 8,247 ₪ הורה יחיד/אלמן/גרוש זכאי לתגמול חודשי בגובה 80% מהתגמול החודשי של זוג הורים, בסך 6,598 ₪.
לפירוט התגמולים באתר אגף משפחות שכולות הנצחה ומורשת- לחצו כאן
זכויות והטבות– הורים שכולים זכאים לזכויות והטבות רבות וביניהם תוספת תשלום עבור הורה מחוסר הכנסה, תוספת תשלום עבור אחים בהתאם לגילם, דמי ביטוח בריאות, קצובת הבראה, מענק לידה להורים, השתתפות בהוצאות טלפון ביתי ותוספת להורה אלמן.
זכויות יתומים:
ילדים יתומים למשפחה שכולה זכאים לזכויות והטבות רבות וביניהם מימון לימודים הכשרה מקצועית ותעסוקה, שיקום בעסק עצמאי, שיעורי נהיגה, סיוע בהוצאות נישואין, סיוע בהוצאות דירה ועוד.
זכויות אחים שכולים:
אחים שכולים זכאים לזכויות והטבות וביניהם הלוואי לאירועי בר/בת מצווה, לימודים על תיכוניים ואקדמיים, הוצאות לימודים, שיעורי עזר ועוד.
חשיבות ייצוג של עורך דין בהגשת בקשה להכרה כ"משפחה שכולה"
במקרים מסוימים, משפחות שכולות מוכרות "אוטומטית" על ידי קצין התגמולים כמשפחות שכולות.
יחד עם זאת, ולמרבה הצער, ישנם מקרים רבים בהם הדרך לקבלת ההכרה ארוכה וסבוכה וניסיון המשפחה להתמודד לבד, ובמצבם, עומד בעוכריהם.
כדוגמה לכך, ניתן לראות את הקושי שקצין התגמולים מערים על שמשפחות שיקיריהם נהרגו במהלך תקופת שירותם הצבאי או הביטחוני (שלא במסגרת פעילות מבצעית), או שנהרגו כתוצאה מנכותם המוכרת כמו במקרה של חייל/ איש כוחות הביטחון שהוכר כנכה צה"ל בגין נכות בלב ונפטר בעקבות התקף לב.
אנו מאמינים שקבלת ייעוץ וייצוג משפטי מעורך דין שמתמחה בבלעדיות בתביעות נגד משרד הביטחון ותביעות להכרה במשפחות שכולות בפרט, הוא שעושה את ההבדל בין כישלון להצלחה.
משרדנו, מתמחה באופן בלעדי בייצוג חיילים ואנשי כוחות הביטחון בתביעות נגד משרד הביטחון- אגף שיקום ובתביעות המוגשות לאגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון תוך ליווי מלא לאורך כל הליך הגשת התביעה החל מהגשת טופס תביעה וצירוף המסמכים הנדרשים, ליווי וייצוג בערכאות משפטיות במידת הצורך ועד לקבלת מלוא הזכויות.
כואבים ומבכים את כאבכם,
נלווה אתכם כל הדרך, צעד אחר צעד.