בבוקר יום שבת, ה-7.10.23, התעוררה מדינת ישראל למציאות בלתי נתפסת של מתקפת טרור חסרת תקדים. אלפי מחבלים תקפו בסיסים צבאיים, ביצעו טבח נורא באזרחים, חיילים ושוטרים וחטפו שבויים רבים אל שטח רצועת עזה. בעוד המדינה נאבקת על ביטחונה, אלפי חיילים ואנשי כוחות הביטחון נפצעו קשה ורבים מהם, עדיין אינם מודעים לזכויות המגיעות להם לאחר הקרב.
פציעה בחרבות ברזל- הליך הגשת תביעה נגד משרד הביטחון
ככלל, הליך הגשת תביעה נגד משרד הביטחון הינו הליך ארוך ולעיתים אף מייגע.
תחילה, הנפגע נדרש למלא ולהגיש "בקשה להכרה" בצירוף מסמכים רפואיים ומידע עובדתי ככל שקיים (עדויות וכו).
לאחר הגשת הבקשה כאמור, יבחן הקשר הסיבתי בין הפציעה לבין השירות הצבאי/ הביטחוני וככל שייקבע כי אכן הוכח קשר סיבתי, הנפגע יידרש להתייצב בפני ועדה רפואית שתקבע את גובה אחוזי הנכות שנותרו לו ומשך תקופת הנכות. ככל שייקבע כי לא הוכח הקשר הסיבתי, תעמוד לתובע הזכות להגיש ערעור על החלטה זו בפני בית משפט השלום בשבתו כוועדת ערר.
במסגרת מלחמת חרבות ברזל, הוקם מסלול הכרה ייעודי ומזורז לפצועי המלחמה המעניק "מעטפת ראשונית" לפצועים הכולל בין היתר זכויות והטבות ייעודיות לפצועי המלחמה וביניהן: מענק חד פעמי, מימון טיפול רפואי, מקדמות תשלום בהתאם לסוג הפציעה ולנסיבותיה, התאמת דיור ועוד.
כך לדוגמה, חייל שנפצע במסגרת המלחמה, אושפז ומצבו הרפואי הוגדר כ"בינוני", יהא זכאי לקבל תשלום בסך של 7,070 ₪ בחודש הראשון לפציעה, ובעבור החודש השני (עד הרביעי), לתשלום מקדמה בסך של 4,248. כמו כן, במידה והחייל יזדקק להמשך אשפוז הוא יהא זכאי לקבל סך של 9,514 בגין כל חודש אשפוז והטבות נוספות בהתאם לסוג הפציעה.
סל זכאויות ומענקים ראשוני- פציעה בחרבות ברזל
- טיפול רפואי: מי שנפצע במלחמת חרבות ברזל זכאי לקבלת טיפול רפואי הכולל בדיקות רפואיות, הפניות לרופאים מומחים, מימון תרופות, מכשור רפואי וטיפולים נוספים הנדרשים עבור פציעתו.
לקריאה מורחבת ראה "טיפול רפואי בזמן תהליך ההכרה בנכות"- אתר אגף השיקום משרד הביטחון.
- טיפול נפשי: מי שנפצע במלחמת חרבות ברזל זכאי לקבלת טיפול נפשי מיידי לאחר הגשת הבקשה להכרה בנכות.
לקריאה מורחבת ראה "טיפול נפשי לפצועים ומשפחותיהם"- אתר אגף השיקום משרד הביטחון.
- מענק חד- פעמי: מענק חד פעמי בסך של 1,800 ₪ שמשולם לנפגע באופן אוטומטי. כמו כן, פצועי המלחמה זכאים לקבלת מקדמות תשלום בהתאם לסוג הפציעה ולנסיבותיה.
- תגמול ימי מחלה (תט"ר): מי שנפצע בחרבות ברזל ואינו יכול לעבוד בעקבות פציעתו זכאי לקבל תגמול ימי מחלה עבור הימים בהם אינו עובד (בכפוף לאישורים הנדרשים). התגמול כאמור, יינתן רק למי שנפצע במסגרת שירות חובה או שירות מילואים ושוחרר מהשירות. ככל שמדובר בפציעה שנגרמה במסגרת שירות קבע או שירות בכוחות הביטחון תשלום השכר עבור ימי המחלה יימשך מהגוף הביטחוני שבו הנפגע משרת.
לקריאה מורחבת ראה "תגמול ימי מחלה (תט"ר)- אתר אגף השיקום משרד הביטחון.
- מענק התאמת דירה למצב רפואי: מענק שניתן בהתקיים תנאים מסויימים, לפצועים שקיבלו אישור עקרוני להכרה וניתנה להם המלצה לפי יש צורך לבצע שינויים בדירת המגורים.
לקריאה מורחבת ראה "מענק התאמת דירה למצב רפואי"- אתר אגף השיקום משרד הביטחון.
- טיפול נפשי לבני משפחה: בני משפחה של פצועי מלחמת חרבות ברזל זכאים גם כן לקבלת טיפול נפשי במימון אגף השיקום.
לקריאה מורחבת ראה "טיפול נפשי לפצועים ולמשפחותיהם" – אתר אגף השיקום משרד הביטחון.
- סיוע כלכלי למשפחה בזמן אשפוז: פיצוי על אובדן ימי עבודה, תשלום הוצאות נסיעה, כלכלה והלנה בקרבת מקום האשפוז. הסיוע יינתן לבני משפחה של נפגע שאושפז ליותר מ-24 שעות, בהתחשב בסוג הפציעה וחומרתה.
לקריאה מורחבת ראה "זכויות מיוחדות בזמן אשפוז"- אתר אגף השיקום משרד הביטחון.
נפצעתם במלחמת "חרבות ברזל"?
אנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך, צעד אחר צעד
נפצעתם במלחמת "חרבות ברזל"?
סל זכויות למאושפזים- פציעה בחרבות ברזל
- תשלום הוצאות אשפוז חודשי: תשלום חודשי שנועד לסייע בתקופת האשפוז.
- מקדמה עבור התגמולים: נפגע שקיבל אישור עקרוני להכרה יהא זכאי לקבל בזמן אשפוזו מקדמה חודשית קבוע על חשבון התגמולים העתידיים שישולמו לו לאחר קביעת אחוזי הנכות.
- הסעות: מימון נסיעות במונית ממקום האשפוז לבדיקות רפואיות או לביתו של הנפגע.
- הבראה לאחר אשפוז: זכאות להבראה בבית מלון בחצי שנה הראשונה לאחר האשפוז. הזכאות ניתנת בהתאם למספר ימי האשפוז.
לקריאה מורחבת ראה כתבה של משרדנו "המדריך לזכויות החיילים שנפצעו במלחמה", אתר החדשות N12
לקריאה מורחבת ראה מאמר בנושא "זכויות והטבות נכי צהל"
ועדה רפואית במשרד הביטחון
כחלק מההליך ההכרה ייעודי שהוקם לפצועי המלחמה, לקראת סוף הליך ההכרה, משרד הביטחון ידרוש מהפצוע להתייצב בפני ועדה רפואית שמטרתה לקבוע את גובה אחוזי הנכות שנותרו ואת תקופת הנכות.
במסגרת הוועדה כאמור, רופאי הוועדה ישוחחו עם הפצוע ויפנו אליו שאלות במטרה וניסיון להבין כיצד הפציעה משפיעה על התנהלותו ותפקודו היומי.
גובה אחוזי הנכות של הנפגע ייקבעו בהתאם לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות) תש"ל- 1969, בהתחשב במסמכים הרפואיים שצורפו לבקשה להכרה ולבדיקה רפואית.
נקודה חשובה בהקשר זה היא, שנכון למועד זה, הוועדות הרפואיות של פצועי מלחמת "חרבות ברזל" עתידות להתחיל בחודש אוקטובר 2024 אך יחד עם זאת, ובמקרים מסויימים, קיימת האפשרות לפנות אל אגף שיקום במשרד הביטחון בבקשה לוועדה רפואית מוקדמת.
לקריאה מורחבת ראה מאמר בנושא "ועדה רפואית במשרד הביטחון"
לקריאה מורחבת ראה מאמר בנושא "הכנה לוועדה רפואית במשרד הביטחון"
לקריאה מורחבת ראה מאמר בנושא "חישוב גובה אחוזי נכות- ועדה רפואית במשרד הביטחון"
**הזכאות לזכויות והטבות ניתנת בהתאם לתנאי הזכאות בכל זכות ו/או הטבה ולסוג הפגיעה.
שירותכם הצבאי הוא תרומה משמעותית למדינה, וחובת המדינה לדאוג לכם גם לאחר השירות, במידה ונפצעתם או חליתם כתוצאה ממנו; הגשת תביעה כנגד משרד הביטחון היא לא רק זכות, אלא גם חובה כלפי עצמכם.
אנו מאמינים שייעוץ וייצוג משפטי מעורך דין מנוסה ומומחה בתחום תביעות נגד משרד הביטחון הוא שעושה את ההבדל בין הצלחה לכישלון.
משרדנו, מתמחה באופן בלעדי בייצוג חיילים ואנשי כוחות הביטחון בתביעותיהם מול אגף השיקום במשרד הביטחון תוך ליווי מלא לאורך כל הליך התביעה, החל מהגשת טופס התביעה ועד לקבלת מלוא הזכויות המגיעות לכם. אנו נמצאים לצידכם בכל צעד ושעל, תוך ליווי מקצועי וייצוג עיקש בוועדות רפואיות ובערכאות משפטיות.
כל הדרך, צעד אחר צעד, נלחמים עבורכם ועבור הזכויות שלכם.