פוסט טראומה בצבא

פוסט טראומה (PTSD), המוכרת גם בשם הלם קרב, היא הפרעה נפשית קשה שיכולה להתפתח בעקבות חשיפה לאירוע טראומטי. חיילים רבים, אשר חוו אירועים קשים במהלך שירותם הצבאי, עלולים לסבול מפוסט טראומה, אשר פוגעת באופן משמעותי בתפקודם בחיי היום-יום. משרד הביטחון מכיר בזכויותיהם של חיילים אלו ומעניק להם תגמולים וסל שיקום. חייל הסובל מפוסט טראומה כתוצאה משירותו הצבאי, זכאי להגיש תביעה למשרד הביטחון על מנת לקבל הכרה בנכותו וזכויות נלוות.

זכאות להגשת תביעה נגד משרד הביטחון- פוסט טראומה בצבא

בהתאם להוראות חוק הנכים (תגמולים ושיקום)- תשי"ט 1959, חייל ו/או איש כוחות הביטחון שנפגע תוך ועקב שירותו זכאי לקבל הכרה כנכה צה"ל במידה והתקיימו לגביו התנאים המפורטים בחוק;

  • הפגיעה התרחשה במסגרת שירות באחד מאלה- צבא הגנה לישראל, משטרת ישראל (לרבות מג"ב, מתנדבים ושירות במשמר האזרחי), שירות בתי הסוהר, שירות הביטחון הכללי, שירות במוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים, רכזי ביטחון שוטף צבאי (רבש"צ), כיתות כוננות בנסיבות של פגיעה בפעילות לחימה, שירות במסגרת צבא דרום לבנון בנסיבות של פעילות מבצעית ושירות במסגרת משמר הכנסת ומלש"בים שנפגעו במהלך גיבוש ליחידה מובחרת או במהלך קורס קדם צבאי (למעט קורס נהיגה).
  • קיים קשר סיבתי בין הפגיעה לבין השירות- הוכח, מבחינה רפואית ומשפטית, שהפגיעה נגרמה או הוחמרה תוך ועקב השירות.
  • מועד הגשת התביעה- התביעה הוגשה תוך 3 שנים ממועד השחרור (בתביעות פוסט טראומה בצבא לא קיימת התיישנות).
  • הנכות לא נגרמה כתוצאה מהתנהגות רעה של הנפגע- התנהגות רעה וחמורה שוללת את האפשרות להגיש תביעה אל אגף שיקום במשרד הביטחון.

ראה מאמר מורחב בנושא "הגשת תביעה נגד משרד הביטחון"

הליך הגשת תביעה נגד משרד הביטחון- פוסט טראומה בצבא

בשלב הראשון, הנפגע נדרש למלא ולהגיש טופס תביעה בהתאם לסוג הפגיעה- חבלה/מחלה, בצירוף מסמכים רפואיים ומסמכים עובדתיים המעידים על הפגיעה (דוח פציעה, עדות וכו).

ראה טופס להכרה בחבלה ופוסט טראומה- אתר אגף שיקום משרד הביטחון

בשלב השני, הנפגע יתבקש להתייצב בבדיקה רפואית שתיערך על ידי רופא מומחה מטעם משרד הביטחון שמטרתה לקבוע האם קיים קשר סיבתי בין הפגיעה לבין תנאי השירות.

בשלב השלישי, מתקבלת החלטה- האם הוכח הקשר הסיבתי בין הפגיעה לבין תנאי השירות ובאם לא.

ככל שיקבע כי הוכח הקשר הסיבתי בין הנכות לבין תנאי השירות; הנפגע יוזמן לוועדה רפואית שמטרתה לקבוע את גובה אחוזי הנכות ומשך תקופת הנכות.

ככל שיקבע כי לא הוכח הקשר הסיבתי בין הנכות לבין תנאי השירות; תהא לנפגע הזכות לערער על החלטה זו בפני בית משפט השלום בשבתו כוועדת ערר.

אובחנתם כסובלים מפוסט טראומה כתוצאה מהשירות?

אנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך, צעד אחר צעד

התיישנות בתביעות פוסט טראומה בצבא

בניגוד לפציעות אחרות שנגרמו במסגרת השירות, לא קיימת התיישנות על תביעת פוסט טראומה בצבא.

הסיבה לעובדה שלא קיימת התיישנות כאמור, היא מאחר ולרוב, לוקח מספר חודשים ולעיתים אף שנים עד שהנפגע מבין כי הוא סובל מפוסט טראומה ומוכן לקבל טיפול.

כמו כן, פוסט טראומה מוגדרת בחוק כ"חבלה" (ולא כמחלה כפי שהרבה נוטים לחשוב), ולכן, בהנחה שהחבלה נרשמה כחוק- לא קיימת התיישנות.

רפורמה נפש אחת- פוסט טראומה בצבא

במסגרת רפורמת "נפש אחת" , הוקם מסלול הכרה ייעודי ומזורז למתמודדים עם פוסט טראומה בצבא – "מסלול ירוק". במסגרת המסלול כאמור, לא מתבצע דיון לכאורה, בשאלת הקשר הסיבתי וככל שהנפגע זכאי שתביעתו תתדיין במסלול הירוק, הוא יועבר "אוטומטית" אל שלב הוועדה הרפואית לצורך קביעת אחוז הנכות ומשך תקופת הנכות שנותרה לו.

תנאים לצורך דיון התיק במסגרת "המסלול הירוק":

  • סוג האירוע- הפוסט טראומה התפתחה כתוצאה מהשתתפות באירוע מבצעי, באימון לקראת פעילות מבצעית או באירוע קרבי שמוכר למערכת הביטחון.
  • מועד האירוע הטראומטי- האירוע התרחש בטווח של 5 שנים קודם להגשת התביעה (למעט אירועי לחימה נרחבים).
  • אבחנה רפואית- קיימת אבחנה רפואית וברורה של פוסט טראומה, חרדה, דיכאון או הפרעה נפשית אחרת הקשורה לדחק המיוחס לאירוע.
  • רצף טיפולים- לנפגע קיים רצף טיפולים.

פוסט טראומה בצבא- מלחמת חרבות ברזל

במסגרת מלחמת חרבות ברזל, הוקם מסלול הכרה ייעודי לפצועי המלחמה במסגרתו מי שאובחן כסובל מפוסט טראומה בצבא ו/או מכל פציעה אחרת (פיזית/ נפשית), זכאי לקבל מעטפת טיפול ראשונית וזכויות והטבות ייעודיות, בהתאם לסוג הפציעה ונסיבותיה, הכוללות בין היתר, תשלום מענק חד פעמי, תשלום מקדמות, טיפולים רפואיים ונפשיים, החזר הוצאות לבני משפחה ועוד.

ראה מאמר מורחב בנושא "פוסט טראומה (PTSD)- תביעה במסגרת מלחמת חרבות ברזל" 

ראה כתבה של משרדנו, שפורסמה באתר החדשות N12 בנושא "המדריך לזכויות החיילים שנפצעו במלחמה"

הגשת תביעה למשרד הביטחון בגין פוסט טראומה בצבא אינה רק עניין של פיצוי כספי, אלא צעד חשוב בלקיחת אחריות על בריאותכם הנפשית וקבלת התמיכה לה אתם זכאים. הכרה רפואית ותמיכה כלכלית יכולות להקל משמעותית על ההתמודדות עם פוסט טראומה ולשפר את איכות חייכם.

משרדנו, מתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון וייצוג חיילים ואנשי כוחות הביטחון שנפצעו במסגרת שירותם תוך ליווי מלא לאורך כל הליך מתחילתו, ועד לקבלת מלוא הזכויות המגיעות לנפגע.

אנו מאמינים שקבלת ייצוג משפטי מעורך דין שמתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון הוא שעושה את ההבדל בין כישלון להצלחה.

 

שיתוף: